Resurser

Om du vill fördjupa dig, inspireras eller vitalisera dina egna fröer och gryn så hittar du tips, recept och andra resurser här.

Produkter

Om du är intresserad av att köpa våra produkter så kommer det förhoppningsvis gå att göra inom kort. För tillfället samarbetar vi med Warbro Kvarn och Saltå Kvarn för att producera hydrotermiskt processade spannmålsprodukter. Följ oss på Facebook eller titta in här om ett tag så meddelar vi var och när vi kommit igång med en större produktion. Men prova att vitalisera spannmål själv medan du väntar.

Gör det själv

Du kan själv bereda dina fröer, spannmål, baljväxter och nötter på ett liknande sätt som dina förfäder gjorde. Alla fullkornsmjöler, kross och hel säd behöver blötläggas för att göra vitaminer och mineraler tillgängliga för kroppen att ta upp.

  • Hel säd 8-14 timmar
  • Kross 4-8 timmar
  • Mjöl 1-3 timmar.

Använd gärna 40-50-gradigt vatten och lite syra som citronsaft eller vinäger i vätskan. Fullkornsbröd bakas bäst med surdeg som får jäsa minst 4 timmar i rumstemperatur eller 12 timmar i kylskåp.

Recept

Mjöler, kross och hela korn av vitaliserat fullkorn kan användas i allt! Bröd, gröt, pannkakor, våfflor, kakor, grytor, soppor, smoothies, redningar, ”risotto”, som ”matvete” mm.

Gröt på fullkornsmjöler (en portion)

  • 2,5 dl vatten
  • ¾ dl mjöl av råg, lantvete, emmer, enkorn, korn eller havre
  • lite salt

Blötlägg gärna mjölet minst en timma, om du inte redan har vitaliserat mjöl. Koka upp vatten, mjöl och salt under ständig omrörning med visp tills gröten tjocknar. Servera med mjölk eller fil, bär eller sylt, flytande honung, nötter eller frön.

Pannkakor / Crêpes

  • 2 dl fullkornsmjöl av emmer, enkorn, speltvete eller lantvete
  • 5 dl mjölk
  • 3 ägg
  • ½ tsk salt
  • 2 msk smält smör eller rapsolja

Blanda ingredienserna till slät smet och låt gärna stå en timma. Stek tunna pannkakor i stekpanna och servera med sallad, bär eller sylt. Eller gör crêpes med fyllning.

Matvåfflor på fullkornsmjöler (4-5 våfflor)

  • 2 dl fullkornsmjöl av råg, speltvete, lantvete, emmer, enkorn, korn eller havre
  • 2,8-3 dl mjölk
  • ½ tsk salt
  • 2 msk smält smör eller rapsolja
  • 2 ägg

Blanda ingredienserna och låt stå ca 30 min. Blanda ev. i andra ingredienser som ost eller gröna blad (frusna eller färska) som spenat eller grönkål. Pensla våffeljärnet och grädda i 2-3 minuter. Servera med t ex med mjölksyrade grönsaker, sallad, rostade solrosfrön eller keso.

Efterrättsvåfflor

  • 2 dl havremjöl eller annat fullkornsmjöl
  • ¼ tsk salt
  • 1 tsk vaniljsocker
  • lite kanel eller ingefära
  • 1 msk rårörsocker
  • 2,5 dl kokosmjölk
  • 0,5 dl vatten

Blanda ingredienserna och låt stå 30 min. Blanda ev. i hackade eller malda mandlar eller nötter. Pensla med kokosfett och grädda 2-3 min. Servera med bär, vispad grädde, keso eller kesella. Eller med gorgonzola och päron. Eller glass och chokladsås.

Kakor

  • 200 g rumsvarmt smör
  • 2-2,5 dl råsocker och/eller honung
  • 1 dl russin, tranbär eller torkade blåbär
  • 5 dl fullkornsmjöl av t.ex. speltvete
  • 1 dl grovmixade solrosfrön
  • 1 msk ingefära
  • 2 msk kakaopulver
  • ½ msk bikarbonat

Rör smör och socker/honung, tillsätt övriga ingredienser och blanda gärna i en köksmaskin. Dela degen i två bitar och forma till två rullar, linda in i bakplåtspapper och låt vila i kylskåp några timmar. Sätt ugnen på 175°C. Skär ut runda kakor och placera på bakplåtspapper. Grädda i mitten av ugnen i 7 min.

Böcker

Bakverksta’n

Manfred Enoksson (Eldrimmer, 2011)

Fremtidens brød af forntidens korn

Jörn Ussing Larsen (Olivia, 2009)

Den franske bagaren

Surdeg, mat, kärlek

Sébastian Boudet (Bonnier Fakta 2012)

Bread Matters

Why and How to Make Your Own

Andrew Whitley (Fourth Estate, London, 2009)

Surdeg

Brödbakning med rågad passion över gränserna

Reportage, fakta & recept. Ingela Marklinder (2015)

Bread Revolution

World-Class Baking With Sprouted and Whole Grains, Heirloom Flours, and Fresh Techniques

Peter Reinhart (2014)

Vårt älskade bröd

För den goda smaken, hälsan och miljön

Reportage och intervjuer med växtförädlare, odlare, mjölnare, bagare och kockar (2017). Kan beställas via e-post på ordbildarna@telia.com

Ta tillvara äpplen

Annelies Schönecks (2006, 3:e upplagan)

Kan laddas ner som PDF här för fritt nyttjande. Boken kan också beställas via e-post: info@hiddeningrains.se

Säd i daglig kost

Annelies Schönecks (2001)

Kan laddas ner som PDF här för fritt nyttjande. Boken kan också beställas via e-post: info@hiddeningrains.se

De bittra örterna

Annelies Schönecks (2013)

Kan laddas ner som PDF här för fritt nyttjande.

Dagligt bröd

Annelies Schönecks (2008, 5:e upplagan)

Kan laddas ner som PDF här för fritt nyttjande. Boken kan också beställas via e-post: info@hiddeningrains.se

Mjölksyrejäsning av grönsaker

Annelies Schönecks (2016)

Kan laddas ner som PDF här för fritt nyttjande.

Spannmål

Svenska lantsorter

Matti Wiking Leino (Nordiska Museets Förlag 2017)

 

Brödrevolutionen

Varför forntidens bröd är framtidens bröd

Erica Landin-Löfring (Pagina 2018)

Happy Food 2.0

Om hur måltiden och lyckan hör ihop

Henrik Ennart och Niklas Ekstedt (Bookmark Förlag 2018)

 

Fullkorn

Bröd, kakor, skorpor, kex, bullar, pajer, gröt och müsli – allt med fullkorn

Christine Heger (Kakao Förlag 2018)