Vår vision

Hidden in Grains vision är att ge tillbaka spannmålen sin betydelsefulla roll som baslivsmedel och källa till viktiga näringsämnen. Genom att använda råvaror, som kultursorter, med högt näringsinnehåll och vitalisera spannmålen med hydrotermisk processteknik ges tillgång till spannmålens naturliga mineraler. Konsumtion av sådana vegetabiliska baslivsmedel från en mångfald av sorter främjar inte bara hälsan utan också miljön och bidrar till hållbara ekosystem.

Foto: Ragnhild Larsson

Foto: Ragnhild Larsson

Skriv till oss

info@hiddeningrains.se

Följ oss gärna på Facebook

http://facebook.com/hiddeningrains/

Vår historia

Kerstin Fredlund och Annette Almgren är idégivare till Hidden in Grains. Kerstin och Annette arbetade på 90-talet tillsammans i ett nordiskt forsknings- och utvecklingsarbete som utgick från inventering och industriell tillämpning av folktraditionell processteknik av hel spannmål.

Kerstins intresse för detta uppkom i slutet av 70-talet i samband med frågor kring hur man kan göra bra barnmat från fullkorn. Kerstin mötte Annelies Schöneck – en nestor inom surdeg och mjölksyrade grönsaker – och som i boken ”Säd i daglig kost” beskrev de behandlingstekniker som historiskt ingått i all beredning av spannmål världen över. Kerstin, som är allmänläkare, disputerade 2002 på Avdelningen för Livsmedelsvetenskap på Chalmers Tekniska Högskola i ämnet hydrotermisk processning av spannmål för förbättrad biotillgänglighet av mineraler; Inhibition of calcium and zinc absorption by phytate in man. Methodological studies and hydrothermal processing of cereals to improve absorption.

Annette, som nu är pensionerad från en tjänst som senior forskningsingenjör och biomedicinsk analytiker vid Avdelningen för Livsmedelsvetenskap på Chalmers Tekniska Högskola har i många år arbetat med analysarbete kopplat till bl.a. fytinsyra och mineraler.

Kerstin och Annette har på senare år återupptagit arbetet med att förverkliga en mångårig idé om vitaliserade (bioprocessade) spannmålsprodukter med förbättrat upptag av naturliga mineraler, nu i företaget Hidden in Grains.